Dat Doen Wij Ook organiseert projecten die jongeren in staat stellen zwakkeren in de samenleving te helpen en hier van leren om het leven meer te waarderen en aangeboden kansen te grijpen

 Vorige projecten
Archief
 

Reisverslag Sri Lanka 2006

Van 19 april t/m 4 mei 2006 verbleven onze jongeren in Unawatuna, een dorpje aan de zuidkust van Sri Lanka waar ze twee vissershuizen afbouwden voor lokale vissers die door de Tsunami zijn getroffen.

Daarnaast is er een speeltuin gebouwd. Hieronder leest u alles over de reis. De voorbereidingen zijn hier te lezen.

Voor dit project werken wij samen met de stichting Wederopbouw Vissershuizen Sri Lanka. Veel informatie over het bouwen van vissershuizen vindt je op hun site www.vissershuizen.nl.


19 april. Jongeren naar Sri Lanka vertrokken

Om half 10 druppelden de eerste jongeren, bepakt en bezakt, bij de Mallemok binnen. De eerste handeling was de controle van de handbagage door Raymond.

Met veel theater doorzocht hij alle bagage. De een had het verkeerde kleur hemd gekocht, de andere onhandige slippers, een derde teveel "troep van de Trekpleister, een vierde kilo's teveel snoep. Iedereen kent Raymond, dus men nam zijn commentaar met flink wat korrels zout. Het belangrijkste was dat de jongeren zich prima aan de afspraak hadden gehouden en geen drugs of alcohol mee hadden genomen.

Na het checken van de bagage werd een laatste praatje gemaakt met ouders, zus, broer, vriend, tante, opa of oma. Daarna was het naar de busjes en vertrekken.20 april.  Goed aangekomen.
Raymond: "We zijn zonder problemen aangekomen, alles verliep prima, de douane en de reis met het vliegtuig. Ook stond Mr. Rupa, zoals afgesproken, op het vliegveld om ons af te halen. Na een busreis van 7 uur waren we bij ons hotel. Na de verdeling van de kamers zijn we naar het strand gegaan. Het was toen stralend weer en daardoor is Joop al verbrand op zijn rug :-)
Nu regent het. We gaan zo eten en vanavond vroeg naar bed. Morgen gaan we de bouwsite bekijken, materialen verzamelen en voorbereidingen treffen. Het weekend doen we nog rustig aan maar maandag gaan we er flink tegenaan. De sfeer binnen de groep is erg goed.
Morgen hopen we foto's te sturen."

Raymon en Elder, verslag van de reis.
Eenmaal aangekomen in Sri-Lanka kregen we een klap in ons gezicht van de warmte. Het was daar half 6 s’ochtends en al 28 graden, dat was dus wennen. Toen we uit het vliegveld kwamen stond de bus al te wachten. Onderweg zagen we mooie rivieren, veel palmbomen en bananenbomen. Maar je zag ook veel verwoeste en verpauperde huizen, dat was erg om te zien. De huizen waren houten hutjes die zo uit elkaar kunnen vallen. Ook zag je veel half afgebroken huizen en sommige mensen probeerde daar nog in te wonen. Dat was heel erg want ze stonden zowat op instorten.

Na het reizen kwamen we eindelijk aan in het hotel. Het is echt een heel goed hotel, we zitten aan een mooie baai waar we heerlijk kunnen zwemmen. In het hotel worden we goed verzorgd en krijgen we lekker te eten. Het is allemaal super vers. De kamers zijn super en het is erg gezellig.


Het restaurant op het dakterras van ons hotel

Vrijdag 21 april
Vandaag hebben we uitgeslapen, want we waren nog kapot van de reis. We zijn om 2 uur met toek toek (scooter mobile) naar een medicijnman gereden. Daar liet hij ons zien wat voor producten hij maakte met allemaal planten. Toen zijn we naar de vissers op stokken gegaan, maar de vissers wilden niet op de stokken gaan, want hier doen ze niks voor gratis. Deze mensen doen dit omdat ze gewoon echt geen geld hebben en ze weten dat toeristen wel geld hebben. Toen zijn we maar richting het hotel gegaan om een lekkere kop soep te eten (groentensoep).

Groetjes en een dikke kus van marissa en leontine .

Zaterdag  22 april
Om 10 uur zijn we met busjes naar een plaatsje in sri lanka gegaan, onderweg zagen we het zwaarst getroffen gebied van de tsunami, in dit gebied is nog niet echt vooruitgang geboekt met de heropbouw van het plaatsje. Aangekomen op plaats van bestemming voor een boottocht door het natuurgebied.

We zagen toen best wat verschillen hoe de mensen hier leven en hoe het leven in onze kleine landje is. We zagen een man die met zijn kano aan het vissen was. Hij kwam naar ons toe en had een klein aapje van 2 maanden oud in zijn armen. (wij willen ook een aapje !!!)

Na de boottour zijn we met de busjes vertrokken richting het schildpadden opvangcentrum. Daar waren allemaal baby schildpadjes van een dag oud. (wij willen ook een babyschildpadje!!!! ).

Berichten van het thuisfront
Chantal en familie doet de groeten aan Eef te Pas. Ze hopen dat hij het naar zijn zin heeft en dat hij daar in Sri Lanka zijn best doet een steentje bij te dragen. De vader van Nordin, dhr Hibout groet zijn zoon en de rest van de groep. Ook de moeder van Leontine was blij te horen dat de reis zo goed verloopt en zij doet iedereen de groeten.

Zondag 23 april
Na een korte nacht hebben we met ze allen ontbeten en verse ananas, banaantjes en kokosnoten gegeten. Toen besloten we dat we de stad Galle in zouden trekken en daar een oud Nederlands fort bekijken.

Na een lekkere maaltijd hebben we nog gezwommen in de zee. De dag zit er bijna op. Vandaag is onze laatste dag dat we kunnen uitrusten, morgen moeten we hard aan het werk!
Afz. Nordin en Fikri

Aan de slag
De jongeren hebben geld ingezameld voor 1 huis. De doelstelling was om 1 huis volledig af te maken maar omdat de behoefte voor een dak groter is, door het gestarte regenseizoen, hebben we samen met Mr. Rupa (contactpersoon Sri Lanka) en de jongeren besloten om 2 daken te bouwen op huizen. Dit zal een grotere inspanning gaan worden.

Volgende week beginnen we aan de speeltuin. Normaal hadden we 2 speeltuinen gebouwd maar de kosten zijn sinds vorig jaar zo enorm gestegen dat we nu geld hebben voor maximaal 1 grotere speeltuin! De keuze is nu samen met de jongeren gevallen om 1 speeltuin te bouwen bij een Montessorischool. Er zijn hier veel meer kinderen welke van de speeltuin kunnen genieten.
Groet Raymond, Rick en Mark

Maandag 24 april
Hoi allemaal. We zijn vandaag om half zeven opgestaan want we gaan beginnen aan de huisjes. We zijn begonnen aan het dak. Het was heel moeilijk om die mensen te begrijpen omdat ze geen Engels spreken.

Ik vind het echt zielig voor die mensen om ze zo te zien wonen. Het is echt kut voor ze! Heel veel huizen zijn weg en veel mensen wonen op straat. Maar ze waren heel erg dankbaar dat we kwamen. We hebben ook nog kokosnoot van hen gehad. Ik vind het echt gaaf om mee te maken en om alles te kunnen zien wat ik nu zie. Groetjes aan iedereen.


Kusjes, Heather

Om zes uur maandagavond, Nederlandse tijd,  belt Raymond:
We hebben vandaag vreselijk hard gewerkt aan die 2 daken. Het is afzien want het is hier verschrikkelijk heet en vochtig.

De groep is gesplitst. Leontine leidt de ene groep en Fikri de andere. Door die deling ontstaat er een soort competitie: welke groep is de snelste? Deze kleine wedstrijd zet hun aan tot grote daden en veel extra lol.

Rick is helaas even uitgevallen. Hij is door zijn rug gegaan en wordt volgens lokale technieken behandeld (gemasseerd waarschijnlijk). Hij maakt zich er niet al te druk om.

De berichtjes van vrienden en familie vinden we heel erg leuk. We kunnen deze site bekijken in een internetcafé. Dus thuisfront: Laat van je horen!
 

Berichten van het thuisfront:

- Charry, de moeder van Rick, wil  "alle kanjers" de groeten doen.

- Monique Spruit (mentor, coördinator en docent Engels van Nordin Hibout): Het is wel erg stil in de klas...! Gisteren stond er een groot stuk over Unawatuna in het AD, dat zal ik bewaren! Groeten namens alle 4T leerlingen en docenten!
 
- Hoi harde werkers en speciaal Leontine, we houden jullie via de site in de gaten, leuk hoor om het zo mee te maken. We wensen jullie heel veel succes en vinden het onwijs goed wat jullie doen. Ga zo door!
Groetjes van Annelies en alle meiden van v/d Linden, en natuurlijk ook Wolter en Roy!

- Hallo allemaal, in het bijzonder Joop en Yasseen. Op school volgen we jullie via de site. We zijn en blijven trots op jullie. Succes verder en groetjes van ons allen hier. Namens alle juffen, meesters en leerlingen, Marianne en Jane (mentoren van Yasseen en Joop)

Dinsdag 25 april 
Om 8uur vertrokken we met de tuktuks (taxi) naar onze werkplek. Daar waren de mensen voor wie wij het huis aan het bouwen waren. Ze waren wel blij met ons (kon je aan de gezichten zien) en ze boden gelijk een glas thee aan. We moesten alle dakpannen gaan sjouwen naar het huis want de vrachtwagen had ze neergelegd bij de weg. Toen gingen de mensen op het dak en moesten we allemaal van die houten latjes aangeven. Morgen denken we klaar te zijn met 1 dak want dan gaan we de dakpannen erop leggen. Met het andere huis zijn ze begonnen met de dakconstructie.

Ik (Arie) kwam aan bij het hotel en toen stond daar de minister van Sri Lanka. Hij kwam Raymond, Mark, Heather, Tinus en mij ophalen en bracht ons naar de school waar we de speeltuin gaan bouwen. Tijdens de rit reed zijn bodyguard echt als een ...... met 100 km/u door een stad.

Bij de school hadden we een interview met de juffrouw en de minister. Ze zijn allebei zeer blij dat wij dit speeltuintje gaan bouwen. Het is voor het armste gebied in de regio. Na de interviews werden we door de Minister uitgenodigd om langs zijn huis te gaan. Daar kregen we thee, bananen en koekjes aangeboden. Dat was lekker, leuk, en het was wel een eer want je maakt het maar 1 keer in je leven mee dat je bij een Minister van een land op bezoek kan/mag komen.

Op 2 Mei komen we in de krant van Sri Lanka. Voor we weggingen kregen we een visitekaartje en een souveniertje van de Minister.
Arie Pronk en Rachid Fdani.


Rick heeft helaas nog steeds last van zijn rug.
 

Berichten van het thuisfront:

- Marissa wordt vanuit kassa 1 van de Scheveningse Gamma door haar moeder
en zus gefeliciteerd met haar 17e verjaardag!

- Hallo joop, we hopen dat je het zeker naar je zin hebt. Dikke kus van ons hier in het koude kippenland. 
Dennis, Chantal en de kids,
Mama, Papa en Jan.

- Wij volgen de verrichtingen op Sri Lanka met grote belangstelling. Verhalen gelezen en foto's gezien. Geweldig wat jullie daar doen, ondanks de vochtige en warme omstandigheden. Groetjes, sterkte en succes voor iedereen, maar speciaal voor Heather! Stoere foto overigens!
Groetjes, Ton en Marion.

Een van de twee daken is af
Woensdagochtend 26 april een kort telefoontje van Raymond van Bohemen: "Het gaat hier erg goed, één dak is al af." Omdat de verbinding slecht was moesten wij het gesprek kort houden. Wel zei hij nog op de valreep dat alles erg goed gaat en er onderling een enorm goede sfeer is. Tenslotte beloofde hij snel weer foto's en verhalen voor de site te sturen. De site lezen ze trouwens zelf daar ook. Vooral de berichtjes van het thuisfront vinden ze erg leuk!

Berichten van het thuisfront:

- Ik zag de foto van Rick, de foto dat hij op bed ligt. Ik vind het zo rot voor hem, hij heeft er zo naar toegeleefd. Bij deze even een hart onder de riem van zijn moeder, ook zijn broer Dave doet hem de groeten en wenst hem het beste.
Charry

- Hallo, mijn naam is Benny en ik werk bij de Gamma. Ben een collega van Pita en omdat haar dochters in dit project zitten, wil ik ze bij deze zeggen dat ik vind dat ze heel erg goed werk doen daar in dat verre land. Ook omdat ze met de geestelijk gehandicapten toneel doen.
Zelf heb ik ook zo een Broer die via de Compaan een eigen woning heeft, wat hem erg bevalt. Dus heb ik veel respect voor mensen die anderen helpen die het wat minder hebben in deze wereld. Succes en ga zo door!

- Hey en Jassin, alles goed jongen? Hou je rustig daar he! Ziet er gaaf uit waar je bent, jullie hebben mooie foto's gemaakt. We kijken elke dag in de klas naar je site.
Groetjes van je grote vriend Samed, juf Marianne en de anderen uit de klas.

- Het kinderwerkteam van buurtcentrum De Mallemok houdt de site scherp in de gaten en groet de groep.

Woensdag 26 april

Vandaag hebben we 1 dak afgemaakt. Op het dak waren de panlatjes al gelegd, we moesten alleen nog de dakpannen neerleggen. We zijn met z’n alle in een rijtje gaan staan en hebben aan elkaar de dakpannen doorgegeven.

Om een uurtje of 5 zijn tinus, sabrina en ik terug naar het hotel gegaan om lekker te douchen. Toen we terug kwamen in het hotel zat Heather hier alleen. Ze zei dat iedereen naar strand was en zij hier een beetje zat te chillen. We zijn met z’n 4e naar het strand gelopen. Toen we binnen kwamen werd er een fototoestel en camera om me gericht. Toen ik verder liep begonnen ze allemaal te zingen. Ze hadden een SURPRISEPARTY op het strand georganiseerd!

Toen ik ging zitten kwam Vikry met een bosje bloemen, echt onwijs leuk. Toen kreeg ik een kado van Moffid, dat was van iedereen. Het was een houten bord in de vorm van Sri Lanka met daarop de mannelijke en vrouwelijke boeddha afgebeeld. Echt onwijs gaaf.!!!!!!!!!!

We hebben toen een lekker drankje besteld (ik een lekkere SEX ON THE BEACH). Toen zijn we gaan eten. Er was een hele strand BBQ met vis en salades.

Toen we lekker met z’n alle hadden gegeten moesten Sabrina en Tinus opeens naar de wc. Toen ze terug kwamen hadden ze een hele grote taart bij zich. Het was een taart in een vorm van een hoefijzer, dat betekend: geluk. Het was een onwijs mooie taart met rozen. Daaronder stond dan: 17 Happy Birthday Marissa. Echt onwijs leuk. Ik mocht de taart aansnijden en we hebben lekker met z’n allen een stukje taart gegeten.

We hebben met z’n alle gefeest tot 12 uur en zijn  teruggegaan naar het hotel. Iedereen was best wel moe en ging z’n bed in. Behalve Arie, Raymond en ik want wij moesten om half 2 naar het vliegveld in Colombo om Evelyn Lannerding van de Haagse krant en Mustafa van TV-West op te halen.
Groetjes en Kussies, Marissa (die nu 17 is).
 

Donderdag 27 april

Mogge mensen. Weer een nieuw bericht van Sri Lanka. De mensen waar wij onze huizen hebben gemaakt was een niet zo rijke buurt. Er was heel veel schade aan vele huizen die er nog stonden (half). Er lopen veel koeien rond omdat koeien heilig zijn. De mensen zijn er erg slecht aan toe, ze hebben geen geld om nieuwe huizen te maken. Daarom slapen ze maar in tenten. De meeste dieren worden slecht behandeld omdat de dieren niet zo belangrijk zijn. Wij mogen geen dier aanraken omdat de meeste dieren besmet zijn met allemaal ziektes.
Afz. Joop te Pas

Gisteren was het eerste dak al af. Vanmiddag hebben de jongeren het andere dak in een recordtempo geplaatst.

Volgens planning hadden we maandag een extra dag voor de daken. Nu dit niet nodig blijkt hebben de jongeren besloten om de Montessorischool te verven. De jongeren hebben 100 euro ingezameld om dit te financieren. Daarnaast wordt bij deze school de speeltuin geplaatst. Aankomende woensdag zal de speeltuin geopend worden samen met de minister en de pers.
Groet Rick, Raymond en Mark (begeleiders)


De dakconstructie van kokospalmenhout.
 

Berichten van het thuisfront:

- Hey Maris en Sab! Hoe hebben jullie 't daar? Aan de verhalen te lezen op de site, erg naar jullie zin....en een lekker kleurtje hebben jullie ook al!
Maris, tut, onwijs GEFELICITEERD met je verjaardag en hoop dat je een leuke dag hebt!!!! Leuk hè die foto van je ma en mij.....!!! Nou heel veel plezier nog daar! En niet al te bruin terugkomen aub :P  Groetjes aan alle andere daar! Dikke kus Diaan!
De groetjes van me moeder krijgen jullie ook, en Maris jij ook namens me moeder gefeliciteerd!


- Hallo daar, hoe is het er mee? Ik hoop dat het heel goed gaat met iedereen. groetjes en kusjes van Megen.

- Ha Joop, alles goed met jou? Ben je al lekker bruin? Ik mis je wel maar ik ben wel apetrots op jou Joop, dat je toch maar naar Sri Lanka ging. Jongen kom gauw naar huis want ik heb niemand om ruzie mee te maken! Geintje Mam
xxxxxxxxxxxxxxxxx kusjes Mama en Jan. Tot woensdag.

- Hallo, ik ben Richard, de vader van Rick. Allereerst willen Els en ik uiteraard Rick het beste met z'n rug toewensen en we hopen dat hij op tijd weer op de been is zodat hij mee op excursie kan gaan want dat heeft hij wel verdiend. We doen alle jongelui die daar werken en helpen om andermans ellende te verzachten de groeten en wensen hun nog een hele fijne tijd toe.
Met vriendelijke groeten, Richard en Els

Interview met Monique Spruit, docent Rijswijks Lyceum en mentor van Nordin

Hoe het begon?
Enige tijd geleden kwam Nordin naar mij toe. Hij wilde onder schooltijd mee naar Sri Lanka en toonde mij het convenant. Na het lezen van dit convenant raakte ik geïnteresseerd. Ik vond dat een goed idee, zulke afspraken tussen jongeren, politie, de buurt en het project. We hebben toen ingestemd met Nordin's deelname. Hij doet dit jaar examen (VMBO theoretisch) en zijn resultaten waren van dien aard dat wij deelname verantwoord vonden.

Ik ben daarom met een collega naar de ondertekening van het convenant gegaan. Ook kreeg ik het idee om iets voor het project te doen en heb het wassen van de auto's van onze docenten voorgesteld. Nordin heeft toen de flyers mee helpen maken. Deze sponsoractie heeft flink wat geld op gebracht. Veel docenten waren enthousiast over dit project. Er waren zelfs docenten die geen auto hebben en toch spontaan 5 euro gaven.

Raymond kende ik al

Op onze vraag of zij vaker met welzijnsorganisaties samenwerken zegt ze: Nee, jullie zijn de eerste en ook de enige. Ik ken jullie organisatie en project overigens al langer. Johan Verbaan, een eerdere deelnemer van jullie project, zit hier ook op school en van hem had ik al over de Roemenië werkreizen gehoord. Daarnaast is ook Danny Lamphe, een oud-leerling van ons. Ik lees de site regelmatig en praat met Nordin dus van het theaterproject met de verstandelijk gehandicapten ben ik ook op de hoogte.
 

Berichten van het thuisfront:

- Hoi Raymon (Erberveld) en alle anderen,
Echt super wat jullie daar allemaal al voor elkaar hebben gekregen in een zeer korte tijd! En leuk dat wij die ontwikkelingen gewoon hier thuis, via het internet, kunnen volgen! Het is wel stil in huis Raym en de ijskast blijft nu ook gevuld! Zelfs de snoepkast blijft vol! (hihihi)! Een goede reis terug en tot donderdag! 
Groetjes, Leo, Andrea en Sherell Erberveld

- Hallo Joop hoe is het daar? We hopen dat je het nog steeds reuze naar je zin hebt. Zoals we lezen hebben jullie zeker met zijn allen goed werk verricht. Dus een dikke pluim voor jullie allemaal. En Joop, we houden van je jongen. Kus van ons allen. 
Dennis, Chantal en de kids, Papa, Mama en Jan

De minister en zijn bodyguard
Wie is toch die minister die deze week een aantal van onze jongeren op de thee uitnodigde? Het antwoord vind je via de startpagina van onze site, maar het is wel even zoeken. Klik op www.vissershuizen.nl en je vindt de minister al snel.

Hij heet A.G.C. Piyasiri en is minister voor de zuidelijke provincies van Sri Lanka. Hij is een minister met enorm veel verantwoordelijkheden, zeker als je in het achterhoofd houdt dat er onlangs een tsunami heeft huisgehouden. Piyasiri beheert een partij departementen waar je in Nederland de halve ministerraad mee belast. Hij is o.a. minister van sociale zaken, gezondheidszorg, kinderbescherming en werkgelegenheid. Als je met zoveel verantwoordelijkheden tijd vrij maakt voor een groep jongeren uit Nederland, dan moet je een bijzonder man zijn.

Het antwoord waarom hij onze jongeren zo waardeert hebben wij niet maar wij vermoeden dat het komt omdat de minister de bevoegdheid heeft om de mensen, die hun huis door de tsunami verloren hebben, een nieuw stukje grond toe te wijzen. Met opzet ligt dat stukje grond wat verder landinwaarts. Bij een eventuele volgende watergolf zijn deze mensen dan beter beschermd. Piyasiri bepaalt dus ook waar de huisjes, die onze jongeren afbouwen, worden geplaatst. De stichting Vissershuizen Sri Lanka helpt de minister en de minister schijnt dat dus te waarderen.
 

Berichten van het thuisfront:

- Wij willen iedereen die in Sri Lanka is, veel succes wensen met het goede werk dat jullie verrichten! Goed om te horen dat alles goed verloopt! Speciaal voor Heather: Heel veel succes meis, kom je als je terug bent langs om al je verhalen te vertellen?
Liefs, namens de groepsleiding en alle kinderen van de Frankenslag 149,
Esther

AD Haagsche Courant, 15 april

Hey thuisblijvers,

Alles goed in Nederland? Hier in Sri Lanka gaat alles prima! Dit weekend heeft de groep een tour gemaakt door Sri Lanka. De tour omvatte voornamelijk culturele activiteiten. Deze tour hebben wij gekozen om de jongeren een beter inzicht te geven in het land en de inwoners. Wij zijn eerst langs de Tsunamikust gereden waar de jongeren uitleg kregen over de gevolgen van de tsunami. Zo waren de jongeren zeer onder de indruk toen zij een gebied zagen waar 3500 mensen overleden tijdens de ramp.

De groep is hierna naar het noorden van Sri Lanka gereisd waar een grote armoede heerst. Hier leeft de bevolking voornamelijk van theeplantages. Wij hebben de grootste theefabriek van Sri Lanka bezocht en ontdekt hoe ons verse kopje thee wordt gefabriceerd. In totaal hebben de jongeren dit weekend meer als 30 uur in een bus gezeten! Maar we hebben nu zeker een veel beter beeld over Sri Lanka en zijn inwoners.
Groet Mark

Haaaaii allemaal,
Vandaag zijn we met z'n allen in een open vrachtwagentje gestapt en naar het schooltje gereden.

Toen we daar aankwamen werden we met open armen ontvangen door de lerares en andere mensen van het schooltje. We hebben eerst wat rondgekeken en kwamen er al snel achter dat er zoals altijd niks geregeld was. We schrokken van het speelplaatsje voor de kinderen, er stond 1 glijbaantje en dat was het, er was dus eigenlijk niets te doen voor de kinderen.

Omdat er dus niks geregeld was zijn Mark en Joop in een tuk tuk gestapt en hebben verf en allerlei soorten kwasten gehaald. Ondertussen werd de groep in 3e gedeeld, de ene groep verft het schooltje buiten, de 2e groep verft het schooltje van binnen en de 3e groep zet de speeltoestellen in elkaar.

De mensen die de speeltoestellen in elkaar moesten zetten, zijn op het kleine speelplaatsje gaten gaan graven, wat zeker niet meeviel.

Toen ze bezig waren met de wip in elkaar zetten is Jassin banden gaan halen voor de onderkant van de wip zodat de kinderen niet kunnen vallen.

Doordat we hard bezig waren kregen we veel belangstelling van de mensen uit de buurt en kwamen er veel mensen kijken.

Ondertussen zijn Tinus, Marissa en ik (Sabrina) aan de slag gegaan met muurschilderingen.

Mustafa heeft alles tot in de puntjes gefilmd. Jullie kunnen zijn documentaire rond 16 mei bekijken op Tv West.

Het AD leeft met ons mee!
Journaliste Evelyne Lammerding heeft al een paar bijdragen geschreven over haar verblijf bij ons project. In de krant van gisteren (1 mei) was er zelfs een hele pagina over ons project. De artikelen op www.ad.nl kan je lezen door de onderstaande links aan te klikken:
- Bouwen aan nieuwe huisjes en aan je zelf (1 mei)

- Met de Tuktuk naar het werk
- Hard werken leidt tot spanningen


 

Berichten van het thuisfront:

- Hey Maris en Sab! Zo te zien zijn jullie keihard aan 't werk daar! Jullie zitten lekker onder de verf! Echt onwijs leuk om te zien en te lezen wat jullie daar allemaal doen! Jullie zijn KEIGOED bezig met ze allen! En zo te zien heb je een leuke verjaardag gehad Maris! Ik hoor 't allemaal wel als jullie weer thuis zijn! Maar goed dat jullie donderdag thuis komen, want jullie moedertje mist jullie onwijs! Ik ook wel hoor :D
Nou nog even volhouden daar en tot snel! De groetjes aan de andere!
Dikke kus van jullie zus Diaan!!

- Hallo allemaal en Mustafa in het bijzonder. Complimenten met jullie mooie en boeiende werk. We hopen dat het voor alle betrokkenen een fijne onvergetelijke ervaring zal zijn en kijken uit naar de beelden waarmee Mus terugkomt. Nogmaals, namens onze redactie heel veel succes! 
Ida Does, Eindredacteur Het Andere Oog, RadioTVWest 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 mei 2006
Gister moesten de jongeren vroeg hun bed uit. Om half 8 zaten de jongeren met slaperige ogen aan het ontbijt om daarna in een open wagen te vertrekken naar de Montessorischool. Halverwege hebben we een tussenstop gemaakt voor een extra verrassing voor de Montessorischool. We hebben hier veel schoolartikelen (pennen, schriften, voorleesboeken, leerboeken, puntenslijpers en potloden) gekocht. Iets later als gepland kwamen we aan bij de school waar we werden ontvangen door heel veel mensen. De groep stapte uit en de leerlingen van de school gaven de jongeren een bloemenkrans of een bloem om ze te verwelkomen.

Hierna gaven verschillende personen zoals minister Piyasiri (minister van onderwijs e.a.), de lerares en een voormalige leerling van de school een toespraak. Een heel belangrijk punt wat minister Piyasiri bracht was dat de jongeren de eersten zijn die de school helpen in het 40 jarig bestaan.

De leerlingen hebben ook nog een dans opgevoerd voor ons wat echt enorm leuk was. Als afsluiting stond er fruit en thee klaar. Hierna mochten de leerlingen en jongeren zich uitleven in de speeltuin. De pers (meneer Metiwala Piyadasa) heeft dit allemaal vastgelegd en volgende week staan we in de Sri Lankese krant.

 

Berichten van het thuisfront:

- Lieve Leontine, We hopen dat het weer een beetje gaat met je arm en kin. Op internet volgen we alles, ook je moeder achter de computer. Knap hoor wat jullie allemaal gepresteerd hebben, WE ZIJN TROTS OP JULLIE !!!!!!!!!
Veel liefs van pa, ma en arie doeiiiiiii.

- Nou joop nog ff en dan kom je weer thuis. Joh wat hebben we jou gemist en wat hebben jullie daar goed werk verricht. Echt een pluim voor jullie allemaal. De groetjes en een plezierige reis terug,
xxxxx dennis chantal de kids, papa mama en jan

- TINUS de groeten van ons, en een goede terugreis!

4 mei
Deze ochtend was de eerste ochtend voor de jongeren dat ze mochten uitslapen. Sommigen hebben deze mogelijkheid dan ook goed gebruikt. Vandaag vertrekken we weer naar Nederland. Om 23.30 lokale tijd (20:00 Nederlandse tijd) zullen we met bussen vertrekken naar het vliegveld.

======================================

17 mei. TV-West documentaire
Vanavond wordt de documentaire van Mustafa over onze reis naar Sri Lanka uitgezonden in het TV West-programma: Het andere Oog. Raymond, Leontien en Yassin schuiven aan bij de nieuwsuitzending.


Mustafa aan het afmonteren.

Terugblik Sri Lanka met deelnemer Elder Silva.

Wie is Elder?
Elder (17 jaar) een stevige, donkere jongen, met een rustige, vriendelijke blik. Heeft wat lome en relaxte bewegingen. Op onze vraag wat hij van de reis gevonden heeft antwoord hij: “Super, het was een enorm mooie ervaring. Ik vond het helpen van deze mensen geweldig. Ze waren zo verschrikkelijk dankbaar”. “Ik heb vooral gewerkt aan de daken van de huisjes. Vroeger wilde ik timmerman worden en vandaar dat ik mocht werken aan die ingewikkelde houtverbindingen van de panlatten.“

Mooie momenten
Mooie momenten beleefde Elder ook op het schooltje dat de jongeren hebben geverfd en waar ze het speelplaatsje hebben gevuld met 2 wippen, een glijbaantje, 2 schommels en een klimrek. Een gift overigens van een Scheveningse bewonersorganisatie. “Die kinderen en hun ouders waren zo dankbaar, ze voerden voor ons een dansje op en kwamen met lekkere dingen aanzetten. Allemaal om ons te bedanken”.

Rot momenten heeft hij niet gehad. “Ik sliep bij Fikri op de kamer en ik kan het goed met hem vinden. Fikri is van Marokkaanse afkomst maar cultuurproblemen kennen deze 2 jongens niet. “Iedereen die mee is geweest heeft nu een band met elkaar” zegt Elder, of het nu ras Scheveningers zijn, Marokkanen of zoals ik een Scheveningse Kaap Verdiaan”

Eindpresentatie op maandag 26 juni.
Vanaf 3 uur zijn de jongeren bezig met het opbouwen van de zaal en de sfeer erin te brengen. Om half  7 komen de eerste mensen de zaal binnen. Al snel valt het op dat er veel meer mensen komen dan we hadden gedacht. Gelukkig past het net en als iedereen binnen is begint de eindpresentatie. Wethouder Bert van Alphen geeft de jongeren een oorkonde van waardering van de gemeente Den Haag. Hierna geven Fikri & Moffid in 15 minuten 6 maanden levenswerk van de jongeren weer. Van het convenant naar presentaties, autowassen en nog veel meer, tot de uiteindelijke reis. Tijdens de film van Sri Lanka wordt er veel gelachen. Het is overduidelijk een groot succes.

En dan komt er nog iets wat de jongeren niet verwacht hadden. Pierre Wind geeft iedere deelnemer op zijn eigen manier een oorkonde. Het is een wervelwind die erdoor heen gaat! Rap Attack sluit de avond af. Een optreden van de superrappers van theatergroep Eskalibur. Dit is de theatergroep waarmee de jongeren het toneelstuk hebben gedaan. Het was druk maar helemaal geweldig!

De radiorapportage tijdens de eindpresentatie

Documentaire TV-West
TV-West heeft hun documentaire over onze reis naar Sri Lanka op het internet geplaatst. Kijk maar

AD/Haagsche Courant
Je leest alle artikelen van Eveline, de journaliste van het AD, op deze pagina.