Dat Doen Wij Ook organiseert projecten die jongeren in staat stellen zwakkeren in de samenleving te helpen en hier van leren om het leven meer te waarderen en aangeboden kansen te grijpen

 Vorige projecten
Archief
 

Sri Lanka 2006

Van 19 april t/m 4 mei 2006 reist een groep jongeren naar Unawatuna, een dorpje aan de zuidkust van Sri Lanka. Tijdens deze reis werken de jongeren aan de bouw van een vissershuis waar lokale vissers, die door de Tsunami in 2004 zijn getroffen, hun spullen kunnen opslaan. Daarnaast zal een speeltuin worden gebouwd.

Hieronder leest u alles over de voorbereidingen en straks over de reis zelf.

 

Voor dit project werken wij samen met de stichting Wederopbouw Vissershuizen Sri Lanka. Veel informatie over het bouwen van vissershuizen vindt je op hun site www.vissershuizen.nl.


Voorlichtingsavond
Op zondagavond 29 januari 2006 werden de jongeren en hun ouders uitgenodigd voor een voorlichting over deze reis. Jongerenwerker Raymond van Bohemen leidde de bijeenkomst. In maart 2005 was hij in Sri Lanka geweest en daardoor kon hij er veel over vertellen. Ook konden de aanwezigen de videofilm die Raymond ter plekke had gemaakt.

Raymond vertelde dat een groot deel van de financiering rond was maar dat de jongeren ook hun bijdrage moeten leveren. Zij moeten ongeveer 10.000 euro verdienen. Hoe ze dat gaan doen moet door de groep worden uitgewerkt. Ook vertelde hij dat de politie en de scholen bij het project betrokken zijn. Met de jongeren en de politie wordt een akkoord gesloten dat ze geen rottigheid uithalen. "Voor sommigen een makkie", zei Ray, "voor anderen betekent dit een gedragsverandering". De scholen worden bij het project betrokken omdat de reis deels onder schooltijd zal vallen. De jongeren mogen mee mits ze een compensatie geven, bijvoorbeeld een spreekbeurt of werkstuk.

Raymond vertelde verder dat er na de reis weer een presentatie zal worden gehouden en dat enkele deelnemers van professionele filmers (Jan Katsma en Debby Kleijn van Roaring films) filmles zullen krijgen.

De avond werd besloten met een waarschuwing. Nederland is het enige land ter wereld waar softdrugs zijn toegestaan. In Sri Lanka zijn alle drugs ten strengste verboden. Er wordt daar ook geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. Vandaar dat voor de reis alle bagage op drugs wordt gecontroleerd.


De jongeren en ouders kunnen met vragen altijd
bij de jongerenwerkers Raymond en Ad terecht.

Hoe gaan we dit project betalen?
Voor het project Sri Lanka ontvangt Welzijn Scheveningen een vergoeding van 75% van alle kosten vanuit een subsidiepotje van de Europese Unie. De aanvraag voor het project is gedaan in samenwerking met Xplore van het NIZW. Xplore ondersteunt de aanvragende partij bij het invullen van het aanvraagformulier in de vorm van advies en bemiddeling, als een soort tussenpersoon voor de Europese Unie. Voor meer informatie: www.xplore.nl

16 februari. Het convenant is ondertekend
Tijdens een druk bezochte en gezellige bijeenkomst hebben alle betrokken partijen (directeur Atlin Sandvliet van Welzijn Scheveningen, de jongeren, hun ouders/verzorgers, hun scholen, de politie, Stichting Trix en vertegenwoordigers van het team 12-20) het convenant ondertekend.

De buurtvereniging St. Aldegondeplein overhandigde een royale gift voor de aanschaf van speeltoestellen voor de speeltuin in Unawatuna, Sri Lanka.


Iedere deelnemer kreeg een speciaal Datdoenwijook-shirt

De ondertekening van het convenant heeft artikelen opgeleverd in het AD/Haagsche Courant en in de Scheveningse Courant. Vrijdagavond vertellen Raymond en de jongeren over dit project in het programma Hot Talk van radio West, de uitzending is van 21 tot 23 uur.

Fonds 1818 steunt project Sri Lanka
Op 22 februari is een delegatie van de groep langsgegaan bij Fonds 1818 voor het aanvragen van geld voor het project. In het chique gebouw aan de Riviervismarkt hebben zij hun verhaal gedaan over de activiteiten en het doel van de reis. Fonds 1818 vind het belangrijk dat jongeren iets doen om hun reis te verdienen. Uiteindelijk hebben zij een bijdrage voor het project toegezegd van......€ 3097,--! Dat tikt lekker aan...

Haagse Hogeschool
Een onderdeel van het project Dat Doen Wij Ook is presentaties geven. Op 24 februari mochten we een presentatie geven op de Haagse Hogeschool. In totaal waren er zo’n 100 studenten in de collegezaal, waar we de mogelijkheid kregen om dit unieke project te presenteren aan toekomstige hulpverleners.

De Haagse Hogeschool is zeer enthousiast over het project en heeft toegezegd te willen investeren in presentaties en sponsoring. Zo zullen wij de mogelijkheid krijgen om in 2 colleges toe te lichten wat het project allemaal omvat. Daarnaast zullen wij samen met de Haagse Hogeschool een actie gaan houden om geld in te zamelen voor een vissershuisje!

Interview Radio West
Moffid, Elder, Fikri en Aryan hebben vrijdag 24 februari de studio van Radio West in Rijswijk op zijn kop gezet. Van 21:00 - 22:00 uur waren de jongens aanwezig bij het programma Hot Talk. De jongeren van Dat Doen Wij Ook hebben de luisteraars de oren van het hoofd gekletst over dit unieke project! 

3 maart. "Goedenavond"
Staan er hedenavond twee stoere Scheveningse jongens voor mijn deur met de vraag of ik iets over heb voor hun project. Even stond ik met een mond vol tanden. Waarom? Omdat ik helaas het project niet kende. Maar één van de jongens hielp mij al snel uit de droom. Meneer u kunt ons ook vinden op www.datdoenwijook.nl

Na eerst wat in de collectebus gestopt te hebben ging ik maar eens neuzen op de site. En ja hoor, daar ontdekte ik jullie.

Hier mijn reactie: Je hoort weleens van die afgestompte opmerkingen in de trant van "die jeugd van tegenwoordig enz." Maar daar heb ik allang geleden afstand van genomen. En ik ben blij dat ik nu kennis heb mogen nemen van jullie project. Fantastisch!!
Heel veel succes met jullie project en doelgroep !
Met vriendelijke groet, Dick Passchier

7 maart. Inentingen, duiken, Sri Lanka
Aanstaande donderdag gaan we naar the Globe voor de verplichte inentingen en gaan we leren duiken. Mustafa van TV-West gaat dit filmen voor het programma Het andere oog. Waarschijnlijk wordt dit dinsdag uitgezonden. Mustafa gaat ook mee naar Sri Lanka om daar een documentaire over ons project te maken. In de laatste week van ons verblijf komt ook een journalist van de Haagsche Courant ons bezoeken.

De media aanval gaat door.
De jongeren hebben een 2e presentatie gehouden op de Haagse Hoge School. Aanstaande maandag (13 maart) om 19:00 wordt er een stuk over ons uitgezonden op TV Den Haag.

Voorbereidingen voor de reis

Bagage
Op 17 april moeten de tassen om 19:00 uur worden ingeleverd bij de Mallemok (Westduinweg 38d Scheveningen) De bagage mag maximaal 20 kg wegen. Bij het inleveren zullen de tassen gecontroleerd worden op drugs, alcohol en wapens. Nadat de tassen zijn goedgekeurd worden ze verzegeld.

Vertrek
Op 19 april worden de jongeren om 10:00 uur verwacht op de Mallemok. Uiterlijk 10:30 uur vertrekken we met busjes naar Schiphol. Je mag 1 handbagage bij je hebben, en natuurlijk een geldig paspoort.
Het is belangrijk dat de kleding die je draagt schoon is, een kledingstuk dat bijv. naar wiet of drank ruikt kan een reden zijn om je niet toe te laten in het vliegtuig.

Voor de thuisblijvers
In geval van nood kunnen de thuisblijvers contact opnemen met Frans-Ids Zwagers, tijdens kantooruren op tel. 070-4162020 en per email: frans.zwagers@welzijnscheveningen.nl of frans-ids@zonnet.nl

Kleding en andere benodigdheden:

Stevige werk-/wandelschoenen Zonnebril Kleine zaklantaarn
Slippers Zonnebrandolie hoge factor 2 veldflessen
Dunne sokken Aftersun handdoeken
Korte broek Anti-mug beet poncho
Lange broek Labello buiktasje
Petje zeep fleecedekentje
Dunne zomerjas shampoo  
T-shirt lange mouwen tandenborstel  
T-shirt korte mouwen biotex handwas  
ondergoed    
zwemkleding    

Tips:

- de reisverzekering is geregeld door Welzijn Scheveningen. Mp3 camera’s, laptops, telefoons, fototoestellen, videocamera’s, PSP’s, geld, sieraden en andere electronica zijn niet meeverzekerd!

- Neem indien mogelijk afritsbroeken mee. Dit zijn zowel korte als lange broeken. Deze kun je kopen bij de legerdump in de boekhorststraat. Hier krijg je 10% korting als je meld dat je met datdoenwijook mee gaat. Ook bij de Hans textiel hebben ze goede afritsbroeken.

- Koop reishanddoeken bij de Xenos. Deze zijn zeer snel droog en klein.

- Zonnebrandolie halen met een hoge factor. De zon is een stuk scherper dan in Nederland. Minimaal 5 factoren hoger als normaal.

- Neem een heuptasje mee voor je portemonnee en andere eigendommen. Doe ze in een waterdichte zak zodat je paspoort beschermd is .

- Deo, parfum gel en alles met geurtjes kun je niet beter niet meenemen i.v.m. muggen. Probeer liever geurloze artikelen mee te nemen.

- Laat je mobiele telefoon thuis. Bereik heb je toch niet en de kosten zijn afschuwelijk hoog. Ook als je voicemail wordt ingesproken betaal je.

EHBO
Afgelopen zondag hebben de deelnemers aan de Sri Lanka reis geleerd hoe je een verbandje legt en een pleister plakt.

Presentatie in stadsdeelkantoor Scheveningen maandag 3 april 2006
Na lang voorbereiden kon de presentatie eindelijk beginnen. De opkomst van de jongeren was goed (alle jongens waren aanwezig). De presentatie werd gehouden door Nordin. Hij vertelde wat de jongeren van plan zijn in Sri Lanka en wat zij in de aanloop naar de reis gaan doen. Aan het eind van de presentatie werden er scherpe vragen gesteld door zowel de medewerkers van het stadsdeelkantoor en OCW als door de jongeren, de vragen werden natuurlijk ook scherp beantwoord door alle partijen. Als toetje kreeg het publiek een film over de situatie in Sri Lanka te zien, voorzien van uitvoerig commentaar van Raymond.

De deelnemers aan de reis krijgen van de gemeente geld voor het project. Hiervoor moeten ze wel wat terug doen. Ze krijgen een dienstverleningscontract, waarin afgesproken wordt dat zij een aantal uren beschikbaar zijn in de zomerperiode. De groep wordt betrokken bij het team van jongerenwerkers dat aankomende zomer gaat werken op de boulevard van Scheveningen.

Auto’s wassen dinsdag 4 april 2006
Na een flinke omleiding kwamen de jongeren eindelijk aan op bestemming: het Rijswijks Lyceum. Doel van de middag was om de auto’s van de docenten te wassen. De docenten moesten hiervoor tien euro doneren, zodat er weer extra geld ‘in het laatje’ komt voor de reis naar Sri Lanka. Aan het eind van de middag hadden de jongeren veertien auto’s gewassen, was er één natte broek, één natte jas en met wat extra donaties van verschillende docenten werd er uiteindelijk 195 euro opgehaald.


foto's van Cees de Kleyn, fotograaf zuid-west nieuws

Opbrengst jongerenacties
Met de nodige trots kunnen we melden dat het de jongeren gelukt is om hun deel van de kosten van het project gefinancierd te krijgen. Proficiat!
Tijdens de (zeer geslaagde) voorstelling van gisteren kwam nog een bijdrage binnen van Cada-Advies, die bestemd is voor speeltoestellen voor het weeshuis in Sri Lanka.

De deelnemers
 

Ik ben Sabrina en ben 13 jaar.
Ik ga mee naar Sri-Lanka om de mensen daar te helpen en om te kijken hoe de mensen daar leven.
Omdat we nog veel geld binnen moeten halen gaan we een toneelstuk neerzetten met verstandelijk gehandicapten mensen.


 

Ik ben Marissa en ben 16 jaar.
Ik zit op Roc Leiden en volg de banketopleiding.
We komen elke dinsdag bij elkaar om met verstandelijk gehandicapten een toneelstuk te maken. Met dat toneelstuk proberen we geld in te zamelen voor Sri Lanka om de mensen daar te helpen. In Sri Lanka hebben de mensen een tsunami gehad. Dus gaan we in Sri Lanka vissershuizen bouwen.

Ik ben Leontine ben 19 jaar.
Ik werk bij van der linden.
Ik ga mee naar Sri Lanka omdat het een goed project is en je doet wat voor andere mensen.

Hallootjes ik ben Heather ben 16 jaar.
Ik ga mee naar Sri-lanka om de mensen daar te helpen en om te kijken hoe de mensen daar leven. We gaan ook een toneelstuk doen met verstandelijke gehandicapten. Om geld in te zamelen.
Love ya all kussie heather.

Ik ben fikri
17 jaar en ik zit op Mondriaan Delft, handel/commercie.
Wij gaan met het buurthuis naar Sri Lanka om de mensen daar te helpen die zijn getroffen door de tsunami. Daar gaan we een vissershuis bouwen.
Het is ook de bedoeling dat we een toneelstuk gaan opzetten met verstandelijk gehandicapten. Ik ga me bezig houden met het decor. Het wordt hopelijk een leuke ervaring!

Ik ben Rachid Fdani
 ik zit op de johan de wittcollege. Ik ben 15 jaar en ik ga naar Sri Lanka om mensen te helpen. Ik vind het interessant om met gehandicapte mensen samen te spelen in een toneelstuk. Ik leer er veel van. Doneer geld allemaal voor nog een huisje.

Ik ben Arie.
Ik ben 17 jaar en doe mee aan het project omdat ik wat te weten wil komen over Sri Lanka. Ik doe een beveiligingsopleiding van 2 jaar.
We zijn nu bezig met een toneelstuk. Ik doe samen met Elder het podium. En ik ga ook mee om de mensen daar te helpen.

Ik ben moffid hallouzi
Ik doe mee aan het project datdoenwijook en ik zit op johandewitcollege en gisteren heb ik meegedaan aan een toneelstuk met megolen ik vond het wel leuk en interessant.

 

Ik ben Elder
Ik ben 16 jaar doe een horeca opleiding ben bijna klaar.
We zijn nu bezig met toneel stuk en ik heb er heel veel zin in.
Ik ga mee naar sri-lanka om mensen te helpen met een wederopbouw van de gemeenschap.

 

Ik ben raymon ik ben 17 jaar en ik woon in loosduinen.
Ik zit op het mondriaan en ik doe de opleiding SPW3 versneld, als ik die gedaan heb wil ik de kopklas SCW gaan volgen.
Ik ben gevraagd om mee te gaan naar schri-lanka, voordat we daar naartoe gaan moet ik een toneelstuk gaan filmen die de anderen in elkaar hebben gezet. In schri-lanka gaan we helpen om huisjes en boten voor de bewoners, zodat ze weer kunnen leven en vis kunnen vangen.

Ik ben Nordin Hibout, 15 jaar
Ik zit op het Rijswijks lyceum en volg daar een 4VMBO-T opleiding, na me VMBO wil ik havo doen. Ik vond het een leuk project om mee te gaan naar Sri Lanka. We hopen ook dat het een leuk toneelstukje gaat worden. We proberen zo veel mogelijk geld te krijgen en in te zamelen om aan dit leuke project mee te doen.

hee ik ben Joop ten Pas ik ben 16 jaar en ik heb de gelegenheid gekregen om met een project mee te doen naar sri lanka .. waarom ik mee gaat is de reden om mensen te helpen om aan een huis tekomen onzen begeleiders zijn heel erg blij dat ik gekomen ben om het team teversterken. ik hoop dat de mensen heel erg blij zijn met hun huis.

Jassin
Rik Koch, begeleider
Zonder Rik zouden de projecten van Datdoenwijook waarschijnlijk niet bestaan. Hij kwam in 2002 met een artikel uit de Posthoorn over Heimen Westerveld. Die zocht een groep vrijwilligers om hem te helpen een gemeenschapshuis voor zigeuners af te bouwen. “Kochie” leek dit wel wat en ging praten met jongerenwerker Raymond van Bohemen. De rest is geschiedenis. Rik is nu vrijwillige begeleider van het project.

Zijn achtergrond is samen te vatten als een jongen met “twee rechter handen”. Naast metselaar, stucadoor, timmerman en aannemer met een eigen (eenmans)bedrijf zit Rik sinds kort ook in de steigerbouw. Daarnaast volgt hij sinds kort een cursus (kunst)schilderen bij het Korenhuis.