Dat Doen Wij Ook organiseert projecten die jongeren in staat stellen zwakkeren in de samenleving te helpen en hier van leren om het leven meer te waarderen en aangeboden kansen te grijpen

 
Menu
Home
DDWO Nieuws
Huidige projecten
Roparun
Down Town 2
Re-Entry
DDWO in de binnenstad
Vorige projecten
Archief
informatie
Contact Gegevens
 

Nieuws


Heijmen Westerveld
Nieuwe werknemer
Van Gangsterrap tot lief willen zijn
Schilderij veiling
Webmaster
De eindpresentatie
Impressie draagvlakversterking Batavierenrace
India reis wordt landelijk uitgezonden!
Schilderen
Bingo
Opening van openlucht theater
Funx

Volgende pagina
Heijmen Westerveld

Sinds 1998 werkt Heijmen Westerveld als missionaris in Haranglab, in de Roemeense provincie Mures. Toen Heijmen in de armenwijk in Haranglab begon was het een onbeschrijflijke, onmenselijke toestand. Kinderen werden door hun ouders weggegeven om hen de hongerdood te besparen, veel baby’s en peuters gingen dood door ondervoeding en ze woonden in een soort varkensstallen.
De kindersterfte is nu bijna voorbij, maar voor de rest is de ellende nog groot. Op 7 mei 2008 heeft Het Andere Oog van Radio TV West een televisiedocumentaire uitgezonden over het project van Heijmen Westerveld. Deze documentaire kunt u bekijken door
hier te klikkenNieuwe werknemer

Vanaf 28 mei 2007 is er een nieuwe werknemer bij DAT DOEN WIJ OOK. Jochem Schinning zal het team van DDWO versterken en zal de website beheren. Hij studeert Sociaal Cultureel Werk in Utrecht. En zal het team van Raymond komen versterken. Jochem is 21 jaar en wonende te Utrecht.Van Gansterrap tot lief willen zijn

25 april 2007 stadskrant Van gangstarap naar lief willen zijn

Haagse jongeren knappen kleuterschool en speeltuin op in India

Hoe zorg je dat jongeren die buiten de maatschappij vallen, in zichzelf gaan geloven en weer een studie oppakken of bij een baas gaan werken? Elke gemeente breekt daar zijn hoofd over. In Den Haag is er net een groep jongeren naar India geweest om er een kleuterschool en een speeltuin op te knappen. Werkt het of is het de zoveelste mislukte poging om randgroepjongeren in beweging te krijgen?

Het begon allemaal in 2002. Rick Koch (vrijwilliger van het project Dat Doen Wij Ook), toen 20 jaar, had in de Posthoorn gelezen dat er bouwvakkers gevraagd werden voor opknapwerk aan een buurthuis in Roemenië. Het leek hem wel wat. Hij legde de vraag voor aan Welzijn Scheveningen: ‘Kunnen we in plaats van een survivaltocht niet naar Roemenië gaan en daar met onze handen gaan werken?’ Jongerenwerker Raymond van Bohemen pakte zijn idee op en vanaf die tijd zijn er elk jaar meerdere reizen naar ontwikkelingslanden.

VOORBEREIDING

Raymond van Bohemen benadrukt dat de trips naar Roemenië en laatst naar India passen in een bredere aanpak. ‘De voorbereiding voor onze laatste reis bedroeg drie maanden. In die tijd moeten de jongeren bewijzen dat ze ook echt mee willen. De reis wordt voor 75% betaald door Xplore. Een kwart van de reissom moeten ze zelf verdienen. Dat doen ze door klusjes uit te voeren Daarmee la- ten ze gelijk aan hun buurt zien dat ze niet alleen die vervelende hangjongeren zijn, maar ook degenen die mensen willen helpen.’ Vandaar de naam van het project: Dat doen wij ook.

Spannend voor de jongeren was dat ze zich bij het Fonds 1818 moesten presenteren, om ook daar geld voor de reis op te halen. Dat viel ze niet mee. Maar het lukte. ‘En,’ zegt Van Bohemen, ‘dat maakte ze ape-trots.’

Ze kwamen zichzelf in India flink tegen. Van Bohemen: ‘Ze sliepen allemaal slecht. Er viel over van alles na te denken en ze voelden zich waarschijnlijk kwetsbaar. Je kan niet naar de anderen toe alleen maar stoer doen. Je zit 24 uur per dag op elkaars lip en dan lukt het niet om je emoties continu te verbergen.’

VERDIENEN

De jongeren zijn geen complimenten gewend. Dus toen ze van de straatarme bevolking in het dorp van de Indiase kleuterschool een feest aangeboden kregen, vonden ze dat echt geweldig. Maar dat isniet de enige goede herinnering die ze overhouden. Ze hebben een EHBO-diploma behaald, leren presenteren, leren bouwen en kunnen met filmapparatuur overweg. Op 15 mei organiseren de Indiareizigers de officiële afsluiting van het project met een veiling van spullen uit het gebied en een documentaire die ze zelf gemaakt hebben. Van Bohemen hoopt dat wethouder Sander Dekker daarbij kan zijn. ‘Ze vinden het prachtig als een wethouder dit doet. Dan is het niet onopgemerkt gebleven.’ Het MTV-imago dat gangster zijn stoer is, zijn ze al lang kwijt. 'Een Turkse deelnemer droeg toen hij terug naar Nederland ging een t-shirt met de tekst: Bilal is lief. Dat had hij zonder zijn reis naar India nooit gedragen.’

Meer informatie: www.datdoenwijook.nl

Haagse jongeren in India voor de kleuterschool die ze zelf hebben opgeknapt. RAYMOND VAN BOHEMEN

Schilderij veiling

Op de eind presentatie was er een schilderij veiling. Op deze veiling zal alle schilderijen die gemaakt zijn verkocht. De schilderijen, gemaakt door de kinderen uit india, werden voor gemiddeld 80 a 100 euro verkocht. Steven, een leraar op het transvaal college, was veiling meester. De wethouder heeft ook nog een schilderij gekocht. Het hoogste bedrag wat geboden werd op 1 van de 15 schilderijen was 250 euro.

Webmaster

Vanaf de start van het project is Simon Jol actief geweest als begeleider met de projecten in Roemenië. Ook de website hebben wij te danken aan Simon. Simon heeft onzerzijds jammergenoeg besloten dat hij de website van "Dat Doen Wij Ook" niet langer zal bijhouden.

Simon wij danken je hartelijk voor je inzet van ons project!

Vanaf heden zal Judith Peschier, stagiaire bij het project Dat Doen Wij Ook de website beheren.

De eindpresentatieImpressie draagvlakversterking Batavierenrace


India reis wordt landelijk uitgezonden!
Vanaf Woensdag 18 april wordt de India reis landelijk uitgezonden. Iedere week zijn er drie Mtnl-uitzendingen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De programmering in Amsterdam, Den Haag en Utrecht wordt aangevuld met lokaal nieuws. In Amsterdam zijn de programma's te bekijken via het kanaal Salto A1. In Den Haag maken zij onderdeel uit van de programmering van de regionale omroepen TV West en Den Haag TV. In Rotterdam wordt er uitgezonden op TV Rijnmond, Rotterdam TV en ETV. In Utrecht komen ze op het scherm via TV Utrecht.

Mtnl is niet alleen te zien in de stad: ook omliggende dorpen in het kijkgebied van Salto, TV West en ETV kunnen meekijken.

voor informatie kijk op de MTNL site >>> link zie hieronder:

http://www.mtnl.nl

Draagvlak/Batavierenrace
27 april gaat de batavierenrace weer van start. Dit is de grootste estafetteloop van de wereld en grootste studentenfeest van Nederland! 's nachts 's morgens en 's middags wordt er gelopen en 's avonds is er feest! StuVee de studievereniging van de opleiding SPH doet dit jaar voor het eerst mee. En DDWO zal StuVee sponsoren. 30 deelnemers zullen lopen in een DDWO/StuVee shirt. Hiermee haalt DDWO +/- 7500 deelnemers binnen voor het draagvlak.

succes StuVee!!

http://www.stuvee.nl


Flyer

De flyers zijn afgedrukt, en vanaf nu zullen de deelnemers van het project DDWO India gaan flyeren om meer bekendheid te verwerven voor hun project. Hieronder ziet u de flyer die de jongeren hebben gemaakt!

Schilderen

De Jongeren van het transvaal college hebben samen met gehandicapten geschilderd.

Een aparte ervaring, mensen die vrij afhankelijk zijn, waardoor ze erg aan je hangen. Waardoor je toch weer een beetje afstand houdt. Verder hard gewerkt en een goed resultaat geboekt.

Bingo

Elke dinsdag gaan de jongeren van het transvaal college naar het bejaardenhuis, om samen met de bewoners bingo te spelenHet is wat anders een keer om met ouderen te werken, Het geeft een goed gevoel om te zien dat jongeren ouderen helpen en dat ze er niet over klagen.

Opening van openlucht theater

19 januari 2007 zijn de jongeren naar het openlucht theater geweest. Ze hebben zelf hapjes gemaakt en ze bij de opening geserveerd.

Het was erg tof om de hapjes rond te brengen. Het was vooral leuk omdat ik graag de horeca in wil. Dus deze ervaring vond ik toch zeker een van de leukste.


Funx

Raymond zal zondag 7 januari 2007 van 19:00 tot 20:00 te gast zijn in het radiostation van Funx. Raymond zal in het programma straattaal te gast zijn om te vertellen over het project Dat Doen Wij Ook.

Vervolg van DDWO nieuws op pagina 2? Klik hier