RoemeniŽ 2005

Sponsors
We zijn erg gelukkig dat we kunnen vermelden dat de gemeente Den Haag en de organisatie Cordaid bereid zijn gevonden het RoemeniŽ 2005 project te sponsoren.

 


De voorbereidingen

19 mei. Kort verslag van het gesprek met Heymen Westerveld

Afgelopen week gingen Raymond en simon op bezoek bij Heymen in Petten (Noord-Holland) om te overleggen welke projecten deze zomer in Haranglab gerealiseerd kunnen worden.

Het deed ons goed te horen dat Heymen weer vol goede ideeŽn zit en er duidelijk zin in heeft om er ook dit jaar weer wat moois en nuttigs van te maken. Hij heeft wel het roer omgegooid wat betreft de hulpverlening aan de zigeuners van Haranglab. Ze moeten het van nu af aan zelf gaan doen en hoeven niet meer te rekenen op automatische hulp. Alleen als ze zelf met goede ideeŽn komen en ook aan de uitvoering daarvan beginnen, zullen ze geholpen worden. En daar zijn wij het volkomen mee eens.

Zo is het de bedoeling dat de zigeuners zelf stenen gaan fabriceren. Ze kunnen hiervoor bij Heymen komen werken maar krijgen geen geld uitbetaald. Tijdens het werk krijgen ze wel eten en ze bouwen een budget op, dat ze in de winter in de vorm van eten uitgekeerd krijgen. De nieuwe burgemeester van Haranglab staat achter dit project en heeft zelfs toestemming gegeven om stenen huisjes te bouwen op de heuvel. Klei is er genoeg maar wat ontbreekt is een voorraad water. Wij kunnen ze daaraan helpen door een dam te bouwen in de beek achter het opvangcentrum. Mogelijk kunnen daar zelfs vissen in gekweekt worden.

Een tweede project is een gereedschapschuur. Op het ogenblik wordt 1 van de kamers op de bovenverdieping gebruikt voor het opbergen van al het gereedschap. Die kamer kan echter veel beter gebruikt worden als (nood-)opvang voor personen. Dat wordt mogelijk als we aan het opvangcentrum een degelijke schuur bouwen waarin al het gereedschap droog en veilig opgeborgen kan worden.


Inschrijven nieuwe deelnemers

De RoemeniŽgroep reist dit jaar met 15 personen. Het vertrek richting Boekarest is op vrijdag 29 juli. In Boekarest zullen ze een nachtje slapen in Elvis' Villa Hostel. De terugreis is geboekt op woensdag 10 augustus.

Even voorstellen, de deelnemers deze keer:

Ik ben Vera en ben 15 jaar. Mijn hobby`s zijn vooral computeren, muziek luisteren en maken en sporten. Ik speel niet echt 1 sport in het algemeen maar meer verschillende sporten zoals voetbal, volleybal, rugby en softbal. Verder zwem ik ook nog heel veel.

Waarom ik naar RoemeniŽ ga is eigenlijk vooral omdat ik het heel leuk vind om wat voor de mensen daar te kunnen doen. Ik vind ook dat mensen heel makkelijk een kleine donatie kunnen maken, ze kunnen het toch makkelijk missen! Maar ik denk dat armere mensen er gewoon veel meer aan hebben dat er echt mensen komen om ze bijv. te helpen met het maken van een dam of een huis.

Tot nu toe heb ik alleen nog maar foto`s gezien en verhalen gehoord maar ik weet eigenlijk nog steeds niet echt wat ik moet verwachten. Het geeft in ieder geval een goed gevoel om ze te kunnen helpen en daar doe ik het wel voor.

 

Hoi,
Ik ben Stacey.
Ik ben 13 jaar en woon in Scheveningen.
Ik hou van gitaar spelen, maar kan er niks van.
En ik hou van uitgaan.

Ik ga mee omdat ik benieuwd ben hoe het met de kinderen gaat die ik vorige keer heb ontmoet.

Ik ben Sabrina Guijt
Ik ben 13 jaar.
Mijn hobbyís zijn dansen en shoppen.

Waarom ga ik mee?
Ik ga mee omdat het me leuk lijkt om te zien om te zien hoe andere mensen leven. Voor de rest lijkt het me ook erg gezellig.

Wat zou ik daar verwachten?
Ik denk dat ik er veel armoede ga zien. En veel mensen zonder huis of kleding.
Armoede in Nederland is: Geen geld hebben of geen tv hebben ofzo. Of net te weinig geld hebben voor een T-shirt ofzo.

Ik ben Marissa Guijt.
Ik ben 16 jaar oud.
Mijn hobbyís zijn; shoppen en uitgaan.

Waarom ga ik mee:
Ik ga mee omdat ik wil zien hoe er in andere landen wordt geleefd. Lijkt me bewust interessant om te kijken hoe de mensen leven, wonen enz. En zo te zien wordt het ook een gezellige vakantie Maar wel waar hard gewerkt moet gaan worden.

Wat verwacht ik: Arme mensen, weinig kleren, geen of weinig voedsel, geen onderdak. Hier heb je weinig armoede. hier kan je zo een opvanghuis in of naar het Leger des Heils

 

Ik ben Johan Verbaan.
Ik ben 14 jaar (bijna 15).
Dit wordt de derde keer dat ik meega.
De eerste twee keren vond ik erg leuk en indrukwekkend en ik wil nu wel zien hoe het met onze huisjes en de mensen daar is.

Armoede is dat je geen onderdak hebt en geen eten. Maar dan kan je in Nederland altijd nog naar opvanghuizen.

 

Ik ben Nizar Ghziel.

Mijn hobbyís zijn schaken, zwemmen.
Ik doe hier aan mee omdat ik wil zien hoe de mensen in RoemeniŽ leven en ik wil van hun cultuur leren.

Ik verwacht daar een gezellige tijd.

Armoede in Nederland is; Een lege portemonnee!!

 

 

Ik ben Arie Pronk en ik ben 16 jaar oud en mijn hobbyís zijn voetballen.

Ik ga mee omdat ik de mensen wil helpen en ik vindt het interessant om te zien hoe ze in een arm land leven. En hoe ze daar mee omgaan.

Ik verwacht veel werkeloosheid en discriminatie.

Armoede in Nederland: als je geen werk hebt. Want alles kost duur, als je op straat moet leven en niet geaccepteerd wordt.

 

Fernando

Ik ga mee voor de kinderen en voor de lol

 

Mohammed

 

Mike

 

DannyMichel


Ik ben Jassin en ik kom uit Scheveningen.

 

Ik ga naar RoemeniŽ omdat ik de mensen wil helpen die arm zijn en geen goed leven hebben en wij wel.Ik ben Harry de Jong. In oktober 2002 ben ik met de eerste groep meegeweest die naar Haranglab afreisde om aan het wijkgebouw te werken. Bij de andere RoemeniŽ projecten ben ik nauw betrokken geweest bij de organisatie en begeleiding van de jongeren. Nu ga ik dus na lange tijd weer mee met een nieuwe club jongeren. Ik ben zťťr benieuwd om alle veranderingen te gaan zien. Middels deze werkprojecten kunnen we hťťl concreet iets doen aan de verbetering van de leefomstandigheden van de zigeuners in Haranglab.

Mijn gezin wordt gevormd door Erna en onze kinderen Pim en Nina, de katten Tommie en Zieltje, het konijn Stampertje en de gup.

 

Voorbereidingen: inenten en duiken

Hoi allemaal,
Op Donderdag 9 Juni gingen wij met z'n allen een prik halen voor RoemeniŽ. We hadden afgesproken op de Duinslag. We zijn toen met z'n allen naar de Beversport gegaan, achter het Holland Spoor. Eerst nog even wat eten bij de Haringkoning en daarna onze prik halen, Hepatites A tegen ziektes in RoemeniŽ. Toen iedereen z'n prik had gehad zijn we gaan duiken, ook bij de Beversport. We hebben ons in een duikerspakje gehezen, en zijn gaan duiken! Het was erg leuk maar sommige mensen hadden erg last van hun oren. Dat was wel jammer..
Maar het was toch erg leuk!!
Groetjes Marissa en Sabrina

 

Verslag filmcurcus

Om ons het een en ander over filmen te leren kwamen er professionals op dat gebied. Ze werken bij de NPS ofzo. Ik ging samen met Mike en Nizar mee met Jan hij liet ons zien hoe de camera werkt en hoe je mooie shots kan maken. Ook vertelde hij dingen over het geluid dat je dat altijd goed in de gaten moet houden tijdens het filmen en die soort dingen. Daarna zijn we naar buiten gegaan met de hele groep om even te oefenen. Iedereen werd geÔnterviewd over zijn verwachtingen in RoemeniŽ enz. Toen iedereen geweest was gingen we het met z'n allen terug kijken. Jan zei dat er goeie stukjes tussen zaten en dat het filmen in RoemeniŽ wel goed zou komen.
Dit was mijn geweldige verslag. (van johan)

Op maandag 4 juli kreeg de groep les in metselen van Rick. Altijd handig!

PR campagne: Persbericht 11 juli

Hey Kanjers,

Wij zijn 15 randgroepjongeren. Wij gaan proberen te bewijzen dat we niet alleen de maatschappij verkloten maar we ook iets goeds kunnen doen.

Wij gaan 29 Juli 2005 naar RoemeniŽ, naar een klein dorpje genaamd: Haranglab. Er leven daar 150 zigeuners waarvan meer dan 90% kinderen zijn. Hun leven is een hel en wij gaan proberen hen te helpen door huizen en schuren te bouwen.

Ook gaan wij geld inzamelen (dus geen kleding). Om in RoemeniŽ kleren voor hen te kopen. Die gaan we in RoemeniŽ kopen omdat als we dat in Nederland doen en dat naar RoemeniŽ sturen met een vrachtwagen hij ongeveer 25 keer wordt overvallen, dus daar komen dan maar ongeveer 5 broeken van aan. Dus wij gaan gewoon even bij jullie op tv komen om te laten zien dat we niet alleen maar randgroepjongeren zijn.

Met vriendelijke groet,
15 randgroepjongeren

 

Raymond van Bohemen, Harry de Jong
Jongerenwerkers bij Welzijn Scheveningen
Tel. Raymond 0652691924
raymondvanbohemen@hotmail.com

20 juli Auto's wassen

Haaaaiiii allemaal,
Maandagmiddag hebben wij met z'n allen auto's gewassen. Om geld op te halen voor de kinderen in Roemenie. Van dat geld wat we hebben verdiend kunnen wij in Roemenie nieuwe kleren kopen voor de kinderen. Eerst stonden we bij de parkeerplaats van de Konmar, maar dat lukte niet helemaal dus zijn we naar de parkeerplaats gegaan van de Gamma. Daar hebben we toch nog aardig wat verdiend! Nou dit was mij stukje over het auto's wassen!!!!
DoeiiiDoeiiiii xxx Sabrina

Het reisverslag met nog veel meer foto's

a casa